Ik heb deze mooie soundbar mogen testen van Kieskeurig. Ik had zelf al een oude 5.1 surround set van uit het jaar 2009 waar ik best tevreden van ben qua geluid. Maar het is een 1080p av receiver en mist nieuwe features zoals Dolby Atmos, HDMI 2.1, bluetooth, wifi,... Ook zijn het nogal veel kabels bij de oude receiver en dat is nadelig voor de robotstofzuiger die er af en toe aan in vastzit.
Dus een soundbar lijkt me wel handig als je toch (quasi) surround wilt die je TV geluid moet aanvullen en toch niet veel kabels nodig heeft en snel in opstelling is.
DESIGN:
De Soundbar is mooi vormgegeven, het is wel een hele brede soundbar. Even breed als onze 55 inch LG oled tv. De soundbar complementeert de tv wel mooi. Hoogte is 57 cm hoog, het past net onder de tv als die op de voet van de tv rust maar een nadeel is wel dat de soundbar de IR sensor blokkeert van de tv en dan kan je dus niet de afstandsbediening van de tv gebruiken.
Het zou dus leuk zijn geweest als er een ingebouwde IR repeater was ingebouwd of een aparte IR repeater die je kan aansluiten. Soundbar is van een matte zwarte plastiek gemaakt. Oogt mooi en chique maar pas op met vettige vingers want die zie je vlug op het plastiek verschijnen.
Er zit ook een stevige maar toch slanke subwoofer bij van het zelfde soort plastiek.
Soundbar en subwoofer hebben een aparte stroomkabel nodig maar de verbinding met elkaar is draadloos en werkt soepel en zonder poespas.
GELUIDSERVARING:
- De soundbar evenaart goed de ervaring van een 5.1 surround setup. De soundbar is een 5.1.2 soundbar dus er zijn 5 surround kanalen, 1 subwoofer kanaal en 2 hoogte kanalen (atmos).
Je kan best eerst de LG Soundbar app downloaden op je smartphone zodat je alles kan instellen. Je kan ook de soundbar eerst de kamer laten 'scannen' zodat die aangepast is aan je ruimte. Dan moet je geluidsmodus AI sound Pro kiezen.
Het geluid is zuiver en heeft veel 'oompf' van de subwoofer. Zoals al gezegd kan het niet volledig een echte surround setup van aparte speakers evenaren maar voor een soundbar is het zeker heel erg goed!
Je kan de soundbar op vverschillende geluidsmodi zetten die het beste passen met welk soort audio het moet verwerken. Bvb Game mode, cinema mode, music mode,... Beste vind ik zelf de standard mode voor gewone tv en muziek, en cinema mode voor gaming en film.
Ik heb de soundbar getest met enkele films, en gaming op mijn PS5 en er komt mooi bombastich DTS geluid uit en bij sommige films ook atmos geluid en dan vult heel de kamer zich met geluid. Spijtig genoeg heeft de PS5 geen atmos geluid voor games maar misschien later in een update.
Voor een betere setup kan je ook aparte achterspeakers draadloos aansluiten maar die moet je er dan wel bijkopen (LG SPK8) dan heb je dus echt geluid die langs achteren komt en heb je een 7.1.2 setup.
GEBRUIKSGEMAK:
De soundbar en subwoofer is heel gemakkelijk op te stellen. Allebei in de stopcontact steken, de hdmi kabels insteken. 1 hdmi kan je in de hdmi in poort steken en 1 hdmi kabel kan je in de hdmi/arc poort steken van de soundbar en verbinden met de tv.
Soundbar en subwoofer zoeken meteen verbinding met elkaar zonder problemen.
Met de hdmi in en out had ik eerst problemen maar ik had blijkbaar te oude kabels; Je meot dus zien dat ze hdmi high speed with ethetnet zijn (hdmi 1.4/2.0) of zelfs beter HDMI 2.1 kabel als je tv hdmi 2.1 aankan met eARC. Met eARC kan je Dolby TrueHD, ATMOS, DTS-HD Master Audio doorsturen van je tv naar de soundbar en het beeld van een ander apparaat die via de hdmi in poort van de soundbar is aangesloten kan via de eARC kabel worden doorgestuurd. Dus eARC of ARC kan zowel beeld/audio ontvangen als sturen en dat is handig.
De afstandsbediening is klein maar handig, ook kan je de LG Soundbar app gebruiken hiervoor en die heeft ook meer functies.
Je kan ook de soundbar verbinden met Google Home die te integreren aan je huisnetwerk.
En zo kan je ook geluid doorsturen (chromecast audio) van je smartphone naar de soundbar bvb Spotify.
Ik had ook eerst gedacht dat het een volwaardige Chromecast was ingebouwd en dat je ook video kan doorsturen van je smartphone. Maar dat is dus niet zo, het is enkel voor audio.
Waar ik last mee had met deze soundbar is dat de soundbar automatisch altijd wil opstaan. Soms wil je geen geluid via de soundbar en enkel via de TV. Dus ik doe de Telenet TV box aan, ik kies geluid via tv (ik selecteer dit via audio in de tv) . Maar na 5 sec forceert de soundbar toch dat er geluid uit zijn systeem moet komen en niet via de tv en dit telkens opnieuw.
Pluspunten
- gebruiksgemak
- Design
- Geluidskwaliteit
- subwoofer heeft genoeg kracht
- Atmos is duidelijk aanwezig
Minpunten
- Maar 1 HDMI ingang
- Geen IR repeater functie
- mist geluid achteraan